Műanyagmentes július - 3.tipp - Alufólia vagy folpack helyett csomagold a szendvicsed újraszalvétába

Összeragadt, elszakadt, újat kell tépni, kicsi lett. Ismerős ugye? Legyen az folpack, vagy alufólia egyre megy. Mérgező így is, úgy is.
A legtöbben talán nem is tudják, hogy az alumínium fólia (alufólia) mennyi energia befektetéssel készül. A gyártás alapjául szolgáló bauxitot először kibányásszák, majd ebből bonyolult kémiai átalakítás során nyerik a timföldet, majd a tiszta fémet – mindkettő energia- és erőforrás igényes folyamat. Az alumíniumból vékony lapot préselnek, amit kedvünk szerint felhasználhatunk csomagolásra, sütéshez, tárolásra. Csakhogy ennek a drágán előállított anyagnak sem sokkal több az élettartama, mint egy papírszalvétáé. Megvesszük a boltban, szendvicset csomagolunk bele, majd pár óra múlva a kukában landol. És jó ha azt is tudjuk, hogy nem ajánlott savas vagy sós dolgokat alufóliában tárolni, mert a fémből kioldódó anyagokat megesszük az étellel.
A folpackkal hasonló a helyzet. Régen PVC-ből gyártották, ami egészség- és környezetkárosító. Az elmúlt évtizedben már PE alapanyagú. Tehát műanyag. Rövid ideig használjuk, de sok évtized alatt bomlik le.
Mi akkor a megoldás? Újraszalvéta. Mi az az újraszalvéta? Textil anyagból készült, újrahasználható, mosható, könnyen tisztítható szalvéta, mellyel teljes mértékben kiváltható a papírszalvéta. Speciális, élelmiszerbiztonsági béléssel készült, ami megakadályozza, hogy a pékáru vagy szendvics kiszáradjon vagy bepenészedjen. Nem áztatja át a zöldség mint a papírszalvétát. A tépőzárnak köszönhetően pedig nem csomagolódik ki, így egész nap frissen és mellesleg egyben marad a szendvicsed. Kicsomagolva pedig használhatod alátétként vagy terítőként is. Étkezés után pihenhetsz, hisz a kukáig sem kell elmenned, mert nincs szemeted. És a lelked is megnyugodhat, mert nem növeled minden nap a szeméthegyeket.