Barion Pixel

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ a felhasználói élmény javítása érdekében, valamint hogy a megfelelő termékeket ajánlhassuk Neked. Az oldal használatával beleegyezel a cookie-k használatába. Ha nem akarod elfogadni az összes cookie-t, módosíthatod a beállításokat.

Bővebben az adatvédelmi nyilatkozatban olvashatsz róla.

Menü

Növényi olajok - Nem CSAK étkezésre

Lovászi Gabriella

Tudod, hogy a legértékesebb növényi részek a magok?

A növények a magok segítségével adják tovább az életet. Egy magban minden szükséges anyag és információ megvan ahhoz, hogy egy későbbi időpontban – megfelelő körülmények között -  egy teljesen tökéletes növény fejlődjön ki belőle. Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy amikor egy növény a fejlődése során a mag érlelés fázisába érkezik akkor a legerősebb, és az összes energiáját a magnak adja tovább, ezzel is biztosítva a faj túlélését. A magok tehát koncentráltan hordozzák az ásványi anyagokat, vitaminokat és egyéb értékes hatóanyagokat. Ezért, amikor elfogyasztjuk egy növény magját, akkor óriási mennyiségű jobbnál-jobb értékes anyaggal látjuk el a szervezetünket. Ezek az igencsak értékes anyagok a magok hidegen történő sajtolással kinyert olajában is mind benne vannak, ugyanis ebben az eljárásban nem használnak semmiféle adalékanyagot, kizárólag mechanikus eljárással nyerik ki az adott növény olaját. Ezzel tudják elérni azt, hogy a vitaminok és egyéb hasznos anyagok ne sérüljenek. Az eljárás után az adott olaj azonnal üvegbe kerül és a lepréselt fennmaradó növényi részek, ledarálva állati takarmányként hasznosíthatók, így szinte anyagveszteség nélkül felhasználható az adott növény.

Tehát a fent említett eljárásnak köszönhetően ezek a növényi olajok sokféle jótékony hatással büszkélkedhetnek. Ám nemcsak étkezési céllal használhatjuk a természetnek eme kis csodáit. Világszerte egyre népszerűbb kozmetikai alapanyagok. Ezeket az olajokat vagy a belőlük kivont hatóanyagokat a kozmetika ipar előszeretettel alkalmazza. Amellett, hogy felépítésük nagyon hasonló bőrünk zsíranyagaihoz, számos jótékony hatással bírnak, amit egy-egy termék  reklámozásakor ki is hangsúlyoznak. A tapasztalat azonban az, hogy a késztermékek túlnyomó részben mesterséges anyagokat tartalmaznak, a növényi olajok csak kisebb mennyiségben fordulnak elő bennük. A 100 %-os növényi olajokban nincs semmiféle adalékanyag, csak az értékes, tápláló hatóanyagok. Használatuk gyakorlatilag igen széles körű. Masszázsok alkalmával önmagában is használhatjuk, vagy bázis olajként, azaz vivőanyagként is szolgálhatnak. Különböző illóolajokkal dúsítva nemcsak vitaminbomba a bőrünknek, hanem számos kedvező élettani hatást érhetünk el általuk. Készülhet belőlük saját, káros anyag mentes házi kozmetikum. Napozókrém, testápoló vajak, arc- és szemkörnyék ápoló szérumok, de hajunk regenerálásához is bátran használhatjuk. Számos területen bizonyítanak, ha megelőlegezzük nekik a bizalmat.

Ízelítőként álljon itt néhány sor a legnépszerűbb olajokról.

 

Argánolaj

Az argánolaj egy növényi olaj, amit a vajfélék (Sapotaceae) családjába tartozó, marokkói elterjedésű argánfa (Argania spinosa L.) magjából nyernek. Marokkóban az argánolajat étkezési és kozmetikai célra is használják: szokás például belemártogatni a kenyeret és úgy fogyasztani reggelire, de előszeretettel keverik bele kuszkuszba és adják tésztákhoz is. Kozmetikai felhasználása szépészeti célokat szolgál, de alkalmazzák bőrbetegségek kezelésére is. Legnagyobb arányban zsírsavak alkotják, de tartalmaz tokoferolokat (E vitamint), fenolokat, karotinoidokat és szkvaléneket is. Kiváló érett bőr táplálására, és sérült, töredezett haj regenerálására is.

Mandulaolaj

A mandula egy csonthéjas termés illetve az azt termő mandulafa (Prunus dulcis, Prunus communis, Prunus amygdalus vagy Amygdalus communis) rövidebb neve. Őshazája Nyugat- Közép és Kelet Ázsia Legközelebbi rokona az őszibarack, távolabbi rokonai a szilva és a kajszibarack. A mandulafa termése a világ összes olajos magvai közül az egyik legrégebbi és legismertebb. Az olaja gazdag E és  B-vitaminban. Magas az Omega-9 telítetlen zsírsavtartalma, illetve legnagyobb részét a linolsav és olajsav alkotja. Ezeknek fontos szerepe van a bőr védelmében és a szárazság megszüntetésében. Ezért leginkább az érzékeny és száraz bőr ápolásához ajánlott. Puhítja a bőrt, visszaadja annak rugalmasságát és lassítja az öregedését. Szemkörnyék ápolására is elsőrangú. Megszünteti a mimikai ráncokat. Táplálja és ragyogóvá teszi a bőrt.

Jojobaolaj

A Dél-Amerikában honos sivatag aranya néven méltán elhíresült olajat már az aztékok is használták természetes kozmetikumként. Szobahőmérsékleten folyékony, viaszszerű. Ugyanolyan jó tulajdonságokkal bír, mint a többi bázisolaj. Összetétele nagyon hasonlít a bőrünket borító faggyúrétegéhez, ezért könnyen és gyorsan beszívódik, és kiválóan megköti a bőr nedvességtartalmát. Hosszan tartó hidratálást eredményez. Hatására a bőr puhává és rugalmassá válik.

Használjuk bátran ezeket a természet adta kincseket. Testünk meghálálja az odafigyelő gondoskodást.

Keresés